Diferentele dintre cablurile UTP cat. 5, cat.5e si cat. 6. Cum sa alegi

anastasiasolutions/ aprilie 9, 2018/ General/ 0 comments

Cablurile necesare pentru realizarea unei conexiuni de date sau a unei retele telefonice sunt de mai multe categorii, forme si dimensiuni. Cel mai des folosit tip este cablul UTP – Unshielded Twisted Pair (cablu cu perechi rasucite neecranat). Cablul UTP contine opt conectori grupati in patru perechi, rasuciti pentru a se obtine o diafonie cat mai redusa. Cablurile UTP sunt numite adesea si cabluri Ethernet.

Va vom prezenta mai jos doua categorii de cabluri UTP, Cat. 5 si Cat. 6, si vom incerca sa vedem care dintre acestea sunt mai bune pentru o conexiune Internet de calitate.
Cablul UTP cat. 5

Cablurile UTP categoria 5 au fost proiectate pentru a oferi o inalta integritate a semnalului, fiind utilizate in principal in cablarea retelelor de date, precum Fast Ethernet, dar si in transportul altor semnale, de exemplu servicii de telefonie si ATM.

Caracteristicile cablurilor UTP cat. 5:

Firele sunt izolate cu fluoretilen-propilena (FEP) – plastic cu dispersie redusa; cu alte cuvinte, constanta dielectrica a plasticului nu depinde in mare masura de frecventa.
Au 3 rasuciri la fiecare tol (2,54 cm) de cablu de cupru AWG 24.
Minimizeaza dezacrodurile de impedanta la punctele de conexiune.
Utilizeaza aproape intotdeauna conectori RJ-45.

Cablul UTP cat. 5e

Odata cu introducerea in anul 2001 a standardului TIA/EIA-568-B, categoria 5 a fost inlocuita de categoria 5e.

Cablul categoria 5e se afla pe piata de peste 15 ani. La momentul iesirii sale pe piata, desi componentele hardware erau extrem de scumpe, posibilitatea folosirii unei de retele 1 Gigabit a devenit realitate. Categoria 5e adauga specificatii pentru telediafonie, fiind o versiune imbunatatita a cat.5.

In ciuda specificatiilor mai stricte privind performanta (frecvente de pana la 150 MHz), cablul cat. 5e nu permite distante mai lungi pentru retelele Ethernet: cablurile orizontale sunt limitate la 100m lungime.Cablul UTP cat. 5e

Caracteristicile cablurilor UTP cat. 5e:

Frecventa maxima de functionare: 150 MHz.
Distanta maxima: 100 metri.
Viteza maxima de transfer date: 1000 Mbps.
Conductor de 24 de perechii fire rasucite, torsadate in perechi.
Izolarea este facuta din PE (Polyethilene).
Utilizeaza aproape intotdeauna conectori RJ-45.

Cablul cat. 6

Categoria 6 este un standard de cablu pentru Gigabit Ethernet si alte protocoale de retea, compatibil cu categoriile 3, 5 si 5e. Cat.6 impune specificatii noi pentru diafonie si pentru zgomotul de sistem, oferind in acelasi timp performante inalte la o frecventa aproape dubla fata de cat.5e – 250MHz (max).

Caracteristicile cablului UTP cat. 6:

Contine patru perechi de conductori de cupru.
Dimensiune crescuta a conductorilor – de la AWG 24 la AWG 23.
In cazul unui canal complet, lungimea maxima admisa poate fi pana la 100m, in functie de raportul dintre lungimea cablului de conectare si lungimea cablului orizontal.
Da posibilitatea folosirii unei retele de 10 Gigabiti.
Permite comunicarea cu doua sensuri pe fiecare pereche de fire.

In prezent sunt folosite toate aceste trei tipuri de cabluri, atat in cladirile de birouri, cat si in cele rezidentiale, in care numarul de terminale operabile nu influenteaza in niciun fel performantele unui 100 BASE-TX Ethernet sau FAST Ethernet (1000 BASE-T) .

Din ce in ce mai multe companii plaseaza tot mai multe servere pe cloud. Acest lucru inseamna ca, daca tot ceea ce ai nevoie este pe cloud si ai nevoie de foarte putina retea interna, factorul de limitare nu va fi tipul de cablu, ci viteza Internetului. Foarte probabil, Cat 5e va realiza conexiuni mai rapide, ceea ce face din aceasta alegerea cea mai inspirata.

Aplicatiile video si audio de editare / procesare, AutoCAD, bazele de date SQL, transferuri de fisiere si chiar profilurile de roaming vor beneficia la maxim de calitatile si caracteristicile cablului cat.6, categorie cu 10 Gigabit in retea. Cat. 6 are un plus datorita arhitecturii concepute special pentru viteze foarte mari ale transferurilor de date.

Sursa : www.noutati-it.com

Leave a Comment